E-Devlet Onaylı Mesleki Eğitim Belgesi Nereden Alınır?

e-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi

E-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi almak isteyenler, Halk Eğitim Merkezleri’nden ya da mesleki eğitim ile ilgili protokol yapan özel kurslardan bu belgeyi alabilirler. E-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi almak için öncelikle eğitimin tamamlanması gereklidir. Tamamlanacak olan eğitimin süresi ise, eğitime konu olan mesleğe göre farklılık gösterir. 40-88 saat arasında eğitim süreleri değişiklik gösterir. Mesleki eğitim belgesi başvurusu yapılabilmesi için kimlik belgesi fotokopisi, SGK hizmet dökümü, sağlık raporu ve kurs başvuru formu istenir. Başvuru sahibinin mesleğinde yeterli bilgi ve deneyime sahip olması gereklidir. 

E-Devlet Onaylı Mesleki Eğitim Belgesinin Yönetmelikteki Yeri Nedir? 

Mesleki eğitim belgesi yönetmeliği, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde faaliyet gösterenlerin mesleki eğitim usul ve esaslarını düzenleyen bir kanundur. Kanunun Ek-1 maddesinde bulunan meslek gruplarında çalışanların mesleki eğitim belgesi alma zorunluluğu bulunur. Ayrıca MYK 5544 sayılı kanunda belirtilmiş olan tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler haricindeki zorunlu meslekler için de belge zorunluluğu olduğu bildirilmiştir. 

E-Devlet Onaylı Mesleki Eğitim Belgesinin Cezası Nedir? 

Mesleki eğitim belgesi cezası; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının a ve b bentlerindeki koşulları yerine getirmeyenlere verilir. Mesleki eğitim belgesi zorunlu olduğu halde, bu belgeye sahip olmayan personel çalıştıran işverene kanunda belirtildiği şekilde para cezası kesilir. 

E-Devlet Onaylı Mesleki Eğitim Belgesi Nereden Alınır? 

Mesleki eğitim belgesi veren kurumlar, özel kurslardır. Yönetmelik kapsamındaki şartları sağlayan ve eğitimi başarıyla tamamlayanlara e-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi veren özel kursların eğitim programlarına başvuru yapılmalıdır. Eğitim programı tamamlandıktan sonra mesleki eğitim belgesi katılımcıya verilir. Katılımcı belgenin geçerliliğinden emin olmak için sorgulamasını ve doğrulamasını yapabilir. 

E-Devlet Onaylı Mesleki Eğitim Belgesi İle Mesleki Yeterlilik Belgesinin Ayrımı Nasıl Yapılır? 

Mesleki eğitim belgesi ve mesleki yeterlilik belgesinin farkı; mesleki eğitim belgesinin kurs bitirme sertifikası olması ve katılımcının mesleğindeki yeterliliğini bu belge ile değil de mesleki yeterlilik belgesi ile ispatlayabiliyor olmasıdır. Dolayısı ile mesleki eğitim belgesi olanlar, mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olduğu mesleklerde faaliyet gösteremeyebilirler. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kanunu’nda belirtilen mesleklerde çalışacak olanların meslekte yeterliliklerini kanıtlamak için mesleki yeterlilik belgesine ihtiyaçları vardır. 

E-Devlet Onaylı Mesleki Eğitim Belgesi Sorgulaması Nasıl Yapılır? 

Mesleki eğitim sertifika sorgulaması için izlenmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir: https://e-yaygin.meb.gov.tr/Login.aspx adresine giriş yapılmalıdır. Açılan sayfada bulunan menüden Sertifika Sorgulama seçilmelidir. Sertifika sorgulama sayfası açılır ve açılan kutucukta istenen bilgilerin doldurulması gereklidir. Sertifika numarası, T.C. kimlik numarası ve doğrulama kodu istenir. Gerekli bilgiler girildikten sonra sertifika sorgula butonuna tıklanmalıdır. E-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi doğrulaması yapılıp sertifikanın gerçek olup olmadığı bildirilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir