Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi (Sağlık Alanı)

Eğitim Bilgileri

Eğitim Süresi

216 Saat
date-line

Eğitim Tarihi:

Firma ihtiyaçları doğrultusunda karşılıklı olarak belirlenmektedir.

Eğitim Yeri:

Mecidiyeköy Eğitim Merkezimiz ya da Firma Eğitim Merkezi

Eğitim Kontenjanı:

Minimum 20 Kişi

üniversite onaylı

“Üniversite onaylı E-Devlet’te sorgulanabilir sertifika”

Eğitim İçerikleri

Genel Bilgi

Hijyen belgesi; insanların sağlığına olumsuz noktada etkileyen ortamlarda alınması gereken tedbirleri uygulamalı olarak gösteren hijyen eğitimi sonrası verilen belgedir.

Hijyen belgesi, sağlık bakanlığı tarafından alınması zorunlu kılınmıştır. Buna bağlı olarak gerekli eğitim için yönetmelik 2013 yılında yürürlüğe girmiştir.

Hijyen belgesini alımını zorunlu kılan bu yönetmeliğin en önemli amacı, bireylerin hijyen konusunda bilinçlenmesidir.

Kimler Katılabilir?

  • Gıda ve su sektöründe çalışanlar
  • Su ürününü üreten yerler,
  • Doğal su ve mineral su üretimini yapan işyerleri,
  • Gıda üretimi yapan işyerleri,
  • Perakende gıda satışının yapıldığı yerler, kantinler
  • Gıda taşımacılığı ve servisi yapan iş yerleri,
  • İnsan sayısının fazla olduğu pansiyonlar, oteller ve moteller,
  • Aynı şekilde insan sayısının fazla olduğu misafirhaneler, yurtlar, öğrenci yurtları, konaklama merkezleri,
  • Temizlik hizmetleri veren şirketler,
  • Mutfaklar, yemekhaneler,
  • Havuz işleten yerler,

Ön Koşul:

  • Okuryazar olmak
  • 13 yaşını tamamlamış olmak.
  • Sağlık durumu kurs programının öğrenimine elverişli olmak.

Sertifikasyon

Sertifika almaya hak kazanan kişilere, yasal mevzuata uygun olarak;

  • E-devlet onaylı sertifika verilmektedir.

Kadromuz

Hemşirelik Bölümü mezunu sağlık çalışanlarından oluşan uzman eğitmenler.

Yasal Dayanak

  • 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
  • 28698 sayılı Hijyen Eğitimi Yönetmeliği

Eğitimin Amacı

Gıda ve su sektöründe çalışanlar için hijyen eğitimi kurs programını tamamlayan bireyin; alanında hijyen kurallarına uygun çalışması amaçlanmaktadır.

Eğitim İçeriği

A. GIDA VE SU SEKTÖRÜNDE BULAŞICI HASTALIKLAR

1.1.Mikrobiyoloji

a. Mikrop tanımı

b. Çeşitleri

i. Bakteri

ii. Virüs

iii. Mantar

iv. Parazit

c. Yaşama ve üreme şartları

d. Hastalık yapma güçleri

1.2.Bulaşma yolları

a. Ağız yolu

b. Temas yolu

i.İnsan-insan

ii.Hayvan-insan

iii.Eşya-insan

c. Hava yolu

1.3.Enfeksiyon zinciri

a. Enfeksiyon kaynağı

b. Bulaşma yolu

c. Sağlam kişiye bulaşma

1.4.Sık görülen hastalıklar

a. Ağız yolu ile bulaşanlar

b. Temasla bulaşanlar (insan-insan, hayvan-insan, eşya-insan),

c. Hava yoluyla bulaşanlar,

B. GIDA VE SU SEKTÖRÜNDE BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK

KORUYUCU YAKLAŞIMLAR

1. Ağız yolu ile bulaşan hastalıklarda koruyucu yaklaşımlar

a. El temizliği

b. Tuvalet sonrası temizlik

c. Öksürük-aksırık ile gıda bulaşının önlenmesi

2. Temasla bulaşan hastalıklarda koruyucu yaklaşımlar

a. İnsan-insan teması

b. Hayvan-insan teması

c. Eşya-insan teması

3. Hava yoluyla bulaşan hastalıklarda koruyucu yaklaşımlar

a. Damlacıkla bulaşanlar

b. Direkt temasla bulaşanlar

C. HİJYEN EĞİTİMİNE İLİŞKİN YASAL DURUM

1. Çalışanlara yönelik yasal durum

a. Çalışanlara yönelik hijyen eğitimi alma mecburiyeti

b. Çalışanlara yönelik hijyen eğitimine ilişkin sorumlulukları

c. Çalışanlara yönelik yaptırımlar

2. İş yeri sahiplerine ve işletenlerine yönelik yasal durum

a. İş yeri sahiplerinin ve işletenlerin sorumlulukları

b. İş yeri sahiplerinin ve işletenlerin mecburiyeti

c. İş yeri sahiplerine ve işletenlerine yönelik yaptırımlar

Sık Sorulanlar

İçerik bulunamadı....

Başvuru Formu


Eğitim Fotoğrafları

Eğitim Başvuru Formu