Yatay Yaşam Hattı, her türlü çatılarda oluk temizliği, çatı ışıklık temizliği, çatı kaplama malzemelerinin montajı, güneş panellerinin montajı, tavan vinçler, portal vinçler gibi çalışma alanlarında yapılması her türlü gereken bakım, onarım, demontaj çalışmaları esnasında, çalışanların güven içerisinde çalışmalarını sağlamak için tasarlanarak üretilmiştir.
İş merkezleri, konutlar, plazalar, hastanenler, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, depolar, fabrikalar gibi yaşam ve çalışma alanlarına kurulumu yapılabilmektedir. Bahsi geçen yapıların özellikle çatıları, cepheleri, vinç yürüme yolları, vinç üzerleri ile birlikte fabrikaların yükleme boşaltma alanlarına kurulumu yapılan araç/kamyon üstü çalışma platformları da yatay yaşam hattı kurulumu yapılan çalışma alanlarındandır.
Yaşam Hattı üzerinde özel tasarlanmış şok emici bulunmaktadır. Bu şok emici, düşme sonucu oluşacak yükün 6kN’nin altında kalmasını sağlayarak çalışanın bedeninin zarar görmesini engeller. Tüm bileşenler 316 kalite paslanmaz çelikten imal edilmiştir, 2-4 kişinin aynı anda kullanımına uygundur. EN 795:2012 TYPE C, TS 16415:2013 TYPE C standardına göre test edilerek sertifikalandırılmıştır.
Yatay Yaşam Hattı Kurulumu
Yatay yaşam hattı kurulumuna başlanmadan önce yapılması gereken en önemli çalışma, yaşam hattının doğru tasarımıdır. Bu tasarım mutlaka uzman teknik personel tarafından yapılmalıdır. Yatay yaşam hattı kurulacak yapının teknik özellikleri, beton, çelik, çatı kaplama malzemesi gibi yapı elemanlarının kalitesinin standardın istediği taşıma kapasitelerini karşıladığından teknik veriler ışığında emin olunmalıdır. Yapı üzerinde yapılacak çalışmalar esnasında oluşabilecek tüm riskleri doğru tespit etmek çok önemli.
Örneğin çatı üzerinde yapılan çalışmalar esnasında meydana gelen ölümlü veya yaralanmalı kazaları incelediğimizde düşme yaşanan noktaların başında çatılarda bulunan ışıklıklar olduğunu görüyoruz. Yapı ile ilgili teknik veriler ve yapılacak çalışma esnasında oluşabilecek riskler doğru tespit edildikten sonra çalışanların çatı üzerinde yapacakları bakım, onarım, tamir, temizlik, montaj, demontaj, ölçüm vb çalışmalarda çalışanları düşme riskine karşı koruyacak yaşam hattının tasarımına başlanılabilir.
Yatay Yaşam Hattı Periyodik Kontrol
Yüksekte çalışma ekipman ve sistemlerinin büyük kısmı onaylanmış kuruluşlar tarafından ilgili EN standartlarına göre test edilerek sertifikalandırılmak zorundadır. Alınan sertifikaya istinaden de üretici firma ürün üzerinde CE işaretini kullanmaya hak kazanır. Tüm yüksekte çalışma ekipmanları EN 365 standardının 4.4 Periyodik Muayeneler İçin Talimatlar bölümünde belirtildiği gibi her yıl uzman kişiler tarafından kontrol edilmelidir. Yapılan periyodik kontrollerin ardından yüksekte çalışma ekipmanına özel rapor hazırlanır. Raporu hazırlayan kurum genellikle bahsi geçen ürünün üretimini yapan üretici firmadır. Bu raporda ürününe ait muayene noktaları, seri numarası, üretim yılı, gibi bilgileri yansıra kullanıma uygun olup olmadığı da mutlaka belirtilmelidir. Periyodik kontrolleri yapan uzman kişi veya şirket, hazırladığı rapor ile yasal sorumluluk üstlenmiştir.
Yüksekte ekipman ve sistemlerinin düzenli olarak periyodik kontrollerinin yapılma gerekliliği aynı zamanda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunumuzun, Yapı İşlerinde İSG Yönetmeliğinde de (Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri İçin Genel Asgari Şartlar Yüksekte Çalışma) belirtilmiştir.