Yüksekte çalışma eğitimi sertifikası, yönetmelik kapsamında MEB onaylı yüksekte çalışma eğitimi tamamlandıktan sonra hak kazanılabilecek bir sertifikadır. Yüksekte çalışma eğitimi sertifikası alan bir personel; yüksekte çalışma esnasında kendisi için en güvenli olan yöntemi belirleyebilme, yüksekte çalışma esnasında kullanılabilecek ekipmanların kullanım şekillerini öğrenebilme, yüksekte çalışmanın risklerini önleyebilme kazanımlarını elde etmiş olur. Yasal mevzuatta bulunan meslek gruplarının çalışma ortamlarını daha güvenli hale getirebilmeleri için yüksekte çalışma eğitimi almaları ve sertifikaya hak kazanmaları gereklidir.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Sertifikası Üzerinde Hangi Bilgiler Yer Alır?
Yüksekte çalışma eğitimi sertifikasında bulunan bilgiler aşağıdaki gibidir:
- Eğitime katılım sağlayan bireyin ismi ve soyismi bulunur.
- Görev unvanı yer alır.
- Katılımcının T.C. kimlik numarası yazar.
- Belge numarası yer alır.
- Alınan eğitimin konusu yazar.
- Yüksekte çalışma eğitiminin ne kadar süre ile verildiği bulunur.
- Eğiticinin adı ve soyadı yazar.
- Eğiticinin görev unvanı yer alır.
- Eğitimi veren kişinin imzası bulunur.
- Yüksekte çalışma eğitiminin verildiği tarih yer alır.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Sertifikası Almaya Nasıl Hak Kazanılır?
Yüksekte çalışma sertifikası almak için toplamda 8 saat olan yüksekte çalışma eğitiminin başarı ile bitirilmesi ve ardından yapılan sınavdan da kurumun belirttiği taban puandan yüksek alınması gereklidir. Taban puan çoğu kurum için 70’dir. Sınavdan 70 ve üzeri alındığında, yüksekte çalışma eğitimi sertifikası hazırlanır. Ayrıca eğitimin tamamlanamaması ya da sınavda başarısız olunması durumunda da katılımcının sertifika alma hakkı kaybolmaz. Eğitim tekrarı yaparak sertifika almak için yeniden sınava giriş yapabilir.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Sertifikası İçin Kimler Başvuru Yapabilir?
Yüksekte çalışma sertifikası alması gerekenler; 6331 sayılı İSG Kanunu, Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında olan işletmelerde çalışacak personellerdir. Yüksekte çalışma eğitimi sertifikası alması gereken çalışanlar aşağıda verilmiştir:
- İSG uzmanı ve uzman adayları, yüksekte çalışma eğitimi sertifikası için başvuru yapabilirler.
- İnşaat ve İSG ön lisans bölüm mezunları, yüksekte çalışma eğitimi sertifika programlarına katılabilirler.
- Formen, usta ve ustabaşı olarak çalışanların öncesinde yüksekte çalışma sertifikası almaları gereklidir.
- İşyerlerindeki çalışan temsilcileri ve destek elemanları yüksekte çalışma için sertifika programlarına katılabilirler.
- İnşaat mühendisliği ve mimarlık bölümlerinden mezun olmuş veya olacak olanlar, yüksekte çalışma eğitimi sertifikası alabilirler.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Verecek Eğiticinin Sertifika Sahibi Olması Gerekli Midir?
Yüksekte çalışma eğitimi vermek için sertifika zorunluluğu yoktur. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun proaktif yaklaşımı sebebi ile yüksekte çalışma eğitimi verebilecek olan eğiticilerde herhangi bir kısıtlamaya gidilmemiştir. Gerekli niteliklere sahip olan ve bu sorumluluğu üstlenebilecek her birey, yüksekte çalışma eğitimi sertifikası olmasa da eğitim verebilir. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi tarafından yüksekte çalışma eğitimi verilebilir.