Yüksekte Çalışma Sertifikası Almak İçin Yapılması Gerekenler

yüksekte çalışma sertifikası almak için yapılması gerekenler

Yüksekte çalışma sertifikası almak için yapılması gerekenler; 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Kapsamında belirlenmiştir. Yüksekte çalışma sertifikası; çalışanların iş ve işyerine özgü risklerden korunabilmelerini, iş sağlığının ve güvenliğinin olumlu etkilenmesini amaçlayarak verilen bir sertifikadır. İSG uzmanı ve uzman adayları, inşaat ve İSG ön lisans mezunları, formen, usta ve ustabaşları, işyerlerindeki temsilci ve destek elemanları, inşaat mühendisliği ve mimarlık mezunları; yüksekte çalışma sertifikasına sahip olması gereken kişilerdir. 

Yüksekte Çalışma Sertifikası Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? 

Yüksekte çalışma sertifikası alma aşamaları aşağıda verilmiştir: Yüksekte çalışma eğitimi veren kurumlardan birinin eğitim programına kayıt olunmalıdır. Yüksekte çalışma eğitimine devam göstererek eğitim başarı ile tamamlanmalıdır. Eğitim bittikten sonra yüksekte çalışma sertifika sınavına girilmelidir. Sınavdan yeterli puan alındığında sertifika almaya hak kazanılır. 

Yüksekte Çalışma Sertifikası Almak İçin Gerekli Eğitim Koşulları Nelerdir? 

Yüksekte çalışma eğitimi koşulları arasında katılımcının yüksekte çalışmak için herhangi bir fiziksel ya da psikolojik engelinin olmaması bulunur. Fiziksel veya psikolojik engeli olmayan katılımcıların işyerleri ve işyerlerinin şartları göz önünde bulundurularak eğitim planı hazırlanır. 

Yüksekte Çalışma Sertifika Eğitimi Nereden Alınır? 

Yüksekte çalışma eğitimi veren kurumlar; Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan kurumlardır. MEB’e bağlı kurum ve kurslara, Halk Eğitim Merkezleri’ne ve izinli işyerlerine eğitim için başvuru yapılabilir. Özel kurslardan alınacak olan yüksekte çalışma sertifikası eğitimleri ücretlidir. 

Yüksekte Çalışma Sertifika Eğitiminde Neler Yapılır? 

Yüksekte çalışma eğitiminin içeriği değerlendirildiğinde; toplamda 8 saatlik bir eğitimdir. Katılımcılara 4 saat teorik ve 4 saat uygulamalı eğitim verilir. Bu eğitim kapsamında öğretilenlerden bazıları aşağıdaki gibidir: Paraşüt tipi emniyet kemerinin giyilip çıkartılması öğretilir. KKD ve ekipmanlarının tanıtılarak nasıl kullanılacağı anlatılır. Ankraj noktaları katılımcılara öğretilir. Güvenli tırmanma ve iniş tekniklerinden bahsedilir. Düşey ve dikey yaşam hattı oluşturma öğretilir. 

Yüksekte Çalışma Sertifika Eğitimi Tamamlanamazsa Ne Olur? 

Yüksekte çalışma eğitiminin bitirilememesi halinde tekrarlanması mümkündür. Katılımcı bir sonraki eğitim tarihine göre tekrar kayıt yaptırarak sertifika eğitim programına katılabilir. Ayrıca yüksekte çalışma sertifikasının geçerlilik süresi 2 sene olduğu için eğitimi tamamlayanların da iki senelik periyotlarda bu eğitimi tekrarlamaları gereklidir. Yüksekte çalışma eğitiminin tekrarlanmasının nedeni, eğitim sonunda kazanılmış olan beceri ve uygulama alışkanlıklarının zaman içerisinde yıpranıyor olmasıdır. 

Yüksekte Çalışma Sertifikası Almak İçin Girilecek Sınavla İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? 

Yüksekte çalışma sertifikası sınavı, yüksekte çalışma eğitimi tamamlandıktan sonra yapılan bir sınavdır. Sınavda çoktan seçmeli sorular sorulur. 100 üzerinden puanlanan sınavdan 70 ve üzeri alan katılımcılar yüksekte çalışma sertifikası alma hakkını elde ederler. Alınan sertifikanın MEB onaylı olmasına dikkat edilmelidir. E-devlet üzerinden sertifikanın gerçekliği kontrol edilebilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir